Gouden regels voor online winkelen

Online winkelen

Volgens onderzoeken winkelt 67,6 procent van de Nederlanders regelmatig online – en het aantal groeit! Geen wonder: online winkelen is praktisch en belooft vaak lagere prijzen dan in de traditionele detailhandel. Maar er liggen ook gevaren op de loer. Lees hier waar u rekening mee moet houden.

Controleer de online winkel op betrouwbaarheid

Ziet de winkel waar je een grotere bestelling wilt plaatsen er professioneel uit? Neem een ​​kijkje! Als bijvoorbeeld de garantievoorwaarden en het herroepingsrecht van de aanbieder makkelijk te vinden zijn, zit je meestal aan de veilige kant. Het is ook de moeite waard om even naar het impressum te kijken: alle informatie over het hoofdkantoor van het bedrijf, het belastingnummer, het telefoonnummer, de beschikbaarheid en de algemene voorwaarden moeten daar worden opgeslagen.

Lees de beoordelingen

Erkende keurmerken en beoordelingen van klanten, zoals gebruikelijk bij online veilinghuizen zoals eBay, kunnen u helpen een goed beeld te krijgen van de betrouwbaarheid en kwaliteit van de verkoper en het aangebodene. Maar u moet hier ook niet blindelings op vertrouwen: tegenwoordig zijn beoordelingen vaak nep – veel portals en producten zijn getroffen.

Lees meer over het product

Het tapijt is veel kleiner dan u zich had voorgesteld – en nu zit u opgescheept met dure retourkosten? Om een ​​miskoop te voorkomen, kunt u zich beter vooraf meer over het artikel informeren: lees de omschrijving en afmetingen volledig en aandachtig en bekijk goed de foto’s. Let ook op levertijden, btw en verzendkosten. Als u iets niet duidelijk is, kunt u beter vooraf – per e-mail of telefonisch – contact opnemen met de verkoper. Dit bespaart u tijd en geld!

Veilige betalingsmethoden

Betalen via een geldoverboekingsservice? Je beseft voor jezelf dat dat meer dan dubieus klinkt. U kunt met een gerust hart betalen via automatische incasso of factuur, maar ook via een beveiligde online betalingsservice zoals PayPal. Een handelaar moet ten minste één gemeenschappelijke gratis betalingsoptie aanbieden.

En: Voor het gebruik van een betaalmiddel mogen alleen extra kosten in rekening worden gebracht als deze ook daadwerkelijk zijn gemaakt. Zorg voor een veilige gegevensoverdracht Het adres van de webshop waar je wilt bestellen begint met “https://”? Heel goed! Dit duidt op technische veiligheid bij de overdracht van uw gegevens. Een klein slotsymbool in de onderste browserbalk is ook een teken dat u hier zonder aarzelen kunt winkelen.

Kies sterke wachtwoorden

Het aanmaken van klantaccounts in de winkels waar u vaak winkelt is erg praktisch: u hoeft niet elke keer uw adres- en bankgegevens opnieuw in te voeren wanneer u een bestelling plaatst. Maar pas op: het is essentieel dat u veilige wachtwoorden toekent voor de login. Je geboortedatum of een cijferreeks als 1234567 zijn gemakkelijk te raden – zelfs voor internetfraudeurs, die gemakkelijk al je gegevens en, in extreme gevallen, je geld kunnen bemachtigen.

Kies daarom het beste voor een combinatie van letters, speciale tekens en cijfers. Een goed wachtwoord moet uit minimaal acht tekens bestaan ​​en idealiter voer je het maar één keer in.

Wees op uw hoede voor koopjes

Wauw, deze aanbieding klinkt goed: een Thermomix voor 150 euro in plaats van 1000 euro. Uiterste voorzichtigheid is echter geboden als het gaat om opmerkelijk lage prijzen voor merkproducten: de veronderstelde koopjes blijken vaak vervalsingen te zijn – of ze bereiken u nooit.

En dan?

Verwijzen we je nog graag naar een zeer betrouwbare wegsite, die zelf alleen maar producten aan zal bieden die gerenomeerd zijn. Ga daarom naar Vergelijkeven.nl.

Gouden regels voor online winkelen
Schuiven naar boven